Home » Gezondheidsproblemen en tips » Knoflook giftig voor honden

We weten allen wel dat kleine hoeveelheden knoflook worden toegepast als middel tegen vlooien en winderigheid bij de hond, maar het is toch belangrijk om weten dat bepaalde hoeveelheden ook gevaarlijk kunnen zijn voor je huisdier.  Hoeveelheid hangt dan ook nauw samen met de grootte en het lichaamsgewicht van het dier. 

Waarschijnlijk vraag je je af waarom omdat het tenslotte voor de mens een zeer gezond gegeven is. Grote hoeveelheden look kunnen bij honden het Heinz Body effect veroorzaken. Dit effect veroorzaakt bij de rode bloedcellen een afwijkende vorm, er ontstaan kwetsuren , kleine uitstulpingen en blaartjes aan de cel waardoor ze kwetsbaarder wordt. Deze cellen zullen dan ook vlugger afbreken en zijn niet meer in staat om genoeg zuurstof door het bloed te vervoeren. Er worden ook niet meer genoeg rode bloedcellen ontwikkeld waardoor er bloedarmoede ontstaat en men te maken krijgt met vervelende klachten zoals :

kortademigheid - snel vermoeid zijn - een sneller hartritme

men kan het opmerken aan :

bleke oogleden - bleek tandvlees - duizeligheid - koude poten

Wees dus aandachtig bij het voeren van de hoeveelheid van knoflook aan je hond. Het kan dus leiden tot bloedarmoede. Pups zijn hieraan nog gevoeliger dan volwassen honden.