BLOG HONDENVOEDING
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fh%2Fi%2Fa%2Ftemp-hibljgjzdspsgyhectsp%2Ffx6o8f%2FthFKCGU2GU.jpg)
Langs deze weg wil ik een begrijpbaar antwoord geven op deze en vele andere vragen die diereneigenaren zich stellen. Voor de leek is het heel moeilijk uit te maken wat nou wel en niet goed is voor hun huisdier. Langs alle zijden wordt je met mooie slogans bediend. Maar wat betekent al die informatie die je tegenkomt en wat klopt er en wat niet ? Het is toch wel belangrijk dat je weet wat je geeft. Wat zijn nu al die benamingen en wat is nu eigenlijk wel de hoeveelheid vlees die je toedient ? Bij inzage van dit bericht ga je al heel wat meer op de hoogte zijn zodat je weet wat je geeft.
De marktverordening diervoeding (Vo.EG Nr 767/2009) bepaalt wat er op de etiketering van het dierenvoer moet staan, waarbij er een lange rij van minimale informatie bestaat. Het belangrijkste zijn de beoordeling van de gebruikte ingrediënten en additieven. En eigenlijk lijkt het al of je voedingsleer moet gestudeerd hebben om een beetje van de declaratie te kunnen begrijpen. Zo denken er de meesten over. Maar wil je makkelijk het juiste voer vinden, dan is het simpel.....vraag het aan je hond.
De meest serieuze fabrikant is deze die gaat voor een complete 100% declaratie en een goede productomschrijving. dit kan dan ook gezien worden als een echt kwaliteitskenmerk.
De declaratie lezen van hondenvoer.
Zo onderscheidt men drie soorten declaraties :
Open declaratie
Hier wordt elk ingrediënt apart benoemd met vermelding van het procentueel aandeel.
Dus de som moet dan gelijk zijn aan 100 %. Bv kip 75% , wortelen 25%
Half-open declaratie
Hierbij staan de procenten tussen haakjes. Dit wil zeggen dat van het desbetreffende vlees dat is aangegeven 50% daarvan rund is.
Bijvoorbeeld kip (50%) , wortel (50%), dwz dat van het aanwezige vlees er 50% kip is.
Gesloten declaratie
Het voer is ingedeeld in voedselgroepen. De ingrediënten worden er naar het gewicht aflopende volgorde opgesomd. Hierbij worden de procenten van de hoeveelheden niet aangegeven. Zoals bv vlees en dierlijke bijproducten.
Meestal spreekt men over ruw eiwit en ruwe as. Maar dit gegeven is belange niet het belangrijkste. Belangrijk zijn de ingrediënten en de herkomst van het voer.
Uiterst belangrijk is het gebruik van natuurlijke ingrediënten en als men deze dan vindt in een 100% open declaratie dan mag men heel tevreden zijn.
Maar ook natuurlijke ingrediënten zoals geneeskrachtige planten of kruiden kunnen door het overmatig gebruik een negatief effect hebben op de gezondheid van ons huisdier als het dagelijks wordt toegediend of overvoerd.
Daarom worden vele toevoegingen verstopt achter E-nummers. Kan je de betekenis niet achterhalen wat het is, is het ook beter om dat voer achterwege te laten.
Zo zitten er in honderden verschillende soorten droogvoer aditieven en ingrediënten die niet meer met een gezonde voeding te maken hebben.
Doe maar eens een test met je eigen droog of natvoer. Kun je de ingrediëntenlijst begrijpen zonder het te moeten opzoeken wat het betekent ?
Hier vindt U een klein overzicht van welke benamingen zich kunnen voordoen op het ticket.
- Amarant of E123
Is een kleurstof die een donkerrode kleur geeft.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Amarant_(kleurstof)
- Absorbinezuur - Palmitate - Ascorby
Vitamine C in synthetische vorm
- Biergist
Een rijkdom aan B-vitaminen en is een bijproduct bij het vervaardigen van bier
- Calciumfosfaat - dicalciumfosfaat - E341
Voedingsaditief. Het beenderweefsel bestaat het grootste gedeelte uit calciumfosfaat.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Calciumfosfaat
- Cellulose of E460
Microkristallijne cellulose bestaat uit geraffineerde houtvezels. Het is een wit poeder bestaande uit cellulose uit hout, dit zijn onoplosbare vezels. Het heeft als E-nummer E640.
Het is een vaak gebruikt vulmiddel in supplementen. Het heeft de juiste eigenschappen om een tablet te maken die niet uit elkaar valt, maar wel makkelijk oplost in de maag.
Cellulose heeft vele functies. Vooral als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator.
- IJzeroxide - E 172
Wordt vaak toegevoegd aan vlees om zijn mooie rode kleur te behouden. Is een bron van ijzer.
Natuurlijke bron van ijzer.
- Enterococcus Feacium
Enterococcusis is een geslacht van gram-positieve melkzuurbacteriën en zijn geode darmbacteriën.
- Vetten en oliën
Als het niet echt gespecifieerd is kan het van heel wat oorsprong zijn, zoals oud frituurvet, vet van dode dieren enz....)
- Vlees en dierlijke bijproducten
Bij een gezonde en gebalanceerde voeding hoort vlees op de eerste plaats te staan. Maar hier wil de fabrikant meestal de klant om de tuin leiden door een kleine truc toe te passen. Door de granen uit te splitsen ken men het vlees op de eerste plaats in de rij vermelden. Dus wij denken dat het grootste gedeelte vlees is. Bv. granen worden nog eens onderverdeeld. Zo krijgt men bijvoorbeeld maisgluten, maismeel en mais als onderverdeling. Maar het totaal van de mais is eigenlijk groter dan het totale vlees.
Bekijk dit voorbeeld even : onderverdeeld krijgt men 40% rund, 30% mais gedroogd, 20% maismeel, 6% wortel, 4% maisgluten.
zonder onderverdeling krijgt men 54% mais, 40% rund 6% wortel
- Fructo-oligosaccharide
meervoudige suiker, wordt gebruikt als Prebiotica
- Fructose = fruitsuiker
- Gelatine = bind en verdikkingsmiddel
- meel van granen = alle soorten van gemalen graan
- Glutamaat = smaakversterker
- Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen
- Glycerol of E422 wordt gebruikt als oplosmiddel of als zoetmaker
- Hydrolyse In de voedingsindustrie wordt hydrolyse toegepast voor de productie van gehydrolyseerde eiwitten.
- Inuline helpt de bloedsuikerspiegel stabiliseren ; Onderzoek toont aan dat inuline een gunstig effect kan hebben op de intestinale gezondheid en de spijsvertering. Kan het immuunsysteem versterken.
- Kaliumchloride of E 508
Is een smaakversterker in voeding , zoals zout. De chemische verbinding van Kalium en Chloor.
- Kaliumsorbaat
Is een bewaarmiddel. Kaliumzout van sorbinezuur. Het remt de groei van schimmels, bacteriën en gist.
- Kruiden en geneeskrachtige planten
Gebruikt in hondenvoer zijn onder andere tijm, marjolein, oregano, peterselie, salie, bramen, blauwe bessen, vlierbessen, aroniabessen, zwarte aalbes, meidoorn, brandnetel, ginseng, paardenbloem, venkel, duizendblad, maretak, kummel, yucca-extract, gentiaanwortel, kamille, venkel, duizendguldenkruid enz...
- Lactobacillus een soort melkzuurbacterie die in staat is om suikers om te zetten in melkzuur. Maken deel uit van de darmflora.
- Linolzuur
Wanneer meer linolzuur in de voeding voorkomt, wordt over het algemeen het cholesterolgehalte in het bloed lager.Linolzuur is echter ontstekingsbevorderend, terwijl linoleenzuur juist ontstekingsremmend werkt. Het is een tweevoudig onverzadigd essentieel omega 6-vetzuur.
- Maltodextrine wordt toegevoegd als verdikkingsmiddel
Maltodextrine kan slecht zijn voor het lichaam zo kan het de volgende ongezonde effecten hebben: huiduitslag, astma, jeuk, ademhalingsproblemen en een verhoogd risico op bacteriële infecties zoals salmonella.Maltodextrine kan uw bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden. Het kan negatieve effecten hebben op uw darmbacteriën.
- Mannan-Oligosacharide
Kort complex suiker (prebiotica). Stimuleert de gezondheid en prestaties van het maag- darmstelsel. Helpt om ziekteverwekkers of ziekte-producerende bacteriën in de darm te verminderen, daarbij mogelijk ziekteverwekkende bacteriën te binden, terwijl voortzetting de absorptie en het gebruik van voedingsstoffen uit de darm verbeteren.
- Natriumhexametafosfaat of natriumunitriet of E 250
wordt gebruikt als bewaarmiddel
- Natriumseleniet
Men waarschuwt voor de toxiciteit van natriumseleniet in hoge dosis, waarbij het bloed , lever en spieren wordt aangetast . Bij ratten lijkt het te leiden tot DNA schade.
- dierlijk eiwit (gedroogd)
- Pectine wordt gebruikt als verdikkingsmiddel
- Plantaardig eiwitextract alle plantaardige producten met minstens 50% eiwitgehalte
- Propyleenglycol of E 1520
Propyleenglycol is een kleur- en reukloze stof die voor veel doeleinden wordt gebruikt. Bijvoorbeeld voor de productie van kunstmatige rook. In de voedingsmiddelenindustrie wordt Propyleenglycol gebruikt als oplosmiddel voor kleur- en smaakstoffen. Waar zit het in? Onder andere in alcohol, borrelnoten, diepvrieszuivelproducten, boter, vloeibare olie, margarine, beschuit en gebak. Risico’s van e1520: nieraandoeningen en blindheid. Propyleenglycol is niet gevaarlijk, zolang men het niet te veel consumeert.
- Riboflavinde / Lactoflavine synthetische vorm van vitamine B2. Riboflavine wordt als gele kleurstof gebruikt, voornamelijk in levensmiddelen.
- Suikerbietenpulp een product afkomstig uit de suikerbietenteelt
- Sorbinezuur of E200 bewaarmiddel
- Sulfaat verbinding met zwavelzuur verhoogt het de vertering van gebonden stoffen
- Tucopherol rijke extracten van natuurlijke oorsprong of E 306
Bewaarmiddel en antioxidant
- suiker of suikervervangers
zoals sucrose, sacharose, dextrose, melasse, moutkiemen, suikerbietenpulp, karamel, cellulose, maltose, aspartaam, glucosamine, druivensuiker, glucose.
- Additieven Een levensmiddelenadditief is een stof die met een bepaald doel aan een levensmiddel wordt toegevoegd, bijvoorbeeld een kleurstof, een bewaarmiddel of een smaakversterker. Een additief wordt aangeduid met een E-nummer.
De hoeveelheid en de herkomst van additieven is heel belangrijk.
Bij een gezond natvoer is het bijna niet nodig om additieven bij te voegen omdat alle ingrediënten reeds aanwezig zijn die het lichaam nodig heeft.
Het is doorgaans wel gebruikelijk om vitaminen tijdens het fabricageproces bij te voegen.
Belangrijk is dat je de toevoegingen kunt aflezen van het etiket.
- Technologische additieven toegevoegd om verwerkingstechnische redenen zoals :
- bewaarmiddelen (zuren en zouten)
- antioxidanten
- emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
- zuurteregelaars
- Sensorische stoffen
Dit zijn stoffen die worden toegevoegd om het voer er beter te laten uitzien, een smakelijke geur te geven enz...
- natuurlijke en synthetische kleurstoffen
- natuurlijke en synthetische smaakstoffen
- Nutritionele additieven
Levensnoodzakelijke additieven zoals : spoorelementen ; aminozuren en hun zouten ; vitaminen en provitaminen.
DECLARATIE VAN VLEES
Ook voor het beschrijven van 'vlees' bestaan er meerdere trucjes.
Diermeel : meestal bedoelt men hiermee slachtafval inclusief hoeven, hoorns en kadavers ed
Diervleesmeel lijkt dan iets beter, dit moet dan ook werkelijk bestaan uit gedroogd en gemalen vlees
Nu heb je ook al 'vleeshydrolysaat' die eigenlijk een vleesvervanger is, kan vlees of bruikbaar vleesafval zijn.
Dierlijke bijproducten
Deze benaming heeft geen goeie naam. En dit komt omdat hiermee alles geoorloofd is. Zo kan dit gaan over : waardevolle organen zoals hart, pen, nieren, lever en dergelijke. Maar het kan evengoed slachtafval zijn zoal kadavers, urine, hersenen, darmen enz...
Is dit niet echt op het etiket zichtbaar …..koop het dan best niet !
Tip : Anifit natover gebruik alleen waardevolle organen als dierlijke bijproducten.